vineri, 30 octombrie 2009

ne place halloweenul...ne place ciocolata :X



Nu exista cineva care sa nu iubeasca ciocolata ...dulce , amaruie , acrisoara , cu creme sau fara , este irezistibila...Si n-am adus vorba de ciocolata asa ,fara motiv ...Caci e halloween-ul :X desi nu umblam cu "ne dati ori nu ne dati" trebuie sa recunoastem ca ne amuza strasnic , micii poznasi americani , costumati si cu cosuletele in mana :X
Insa oare cati dintre noi stiu ce este Halloweenul?Aceasta sarbatoare imprumutata de la americani a devenit si pentru noi un motiv de a ne destinde...
O varietate de costume , peruci , dovleci si alte cate si mai cate au fost pregatite de multi dintre noi de mult timp!
Vrajitoarele ne invadeaza , spiritele sunt pretutindeni , dar daca nu privim Halloweenul cum este privit acum din cauza marketingului uite ce am afla:
"Noaptea vrăjitoarelor" este o sărbătoare ancestrală celtă laică, menţionată pentru prima oară în jurul anului 800 î.Hr., care marca graniţa dintre vară şi iarnă, singurele anotimpuri cunoscute de celţi. Anul nou începea pentru ei la 1 noiembrie. Oamenii considerau că toate legile spaţiului şi timpului sunt suspendate în această noapte de trecere, permiţându-le spiritelor celor decedaţi în ultimul an să interacţioneze cu cei vii. Morţii caută trupuri pe care să le posede încă un an - singura soluţie pentru o "viaţă după moarte". La graniţa dintre lumi, creaturi fioroase încearcă să prindă oameni sau măcar un animal (pisica neagră este preferată).

Celor vii nu le surâde experienţa aşa că, în noaptea de 31 octombrie, sătenii sting focul din vatră, casele lor se răcesc, devenind "neospitaliere" pentru spiritele ce ar încerca să se ascundă înăuntru. Costumele şi paradele gălăgioase contribuie şi ele la alungarea eficientă a spiritelor, fricoase de fel. Ruguri sacre sunt aprinse în onoarea zeilor pe vârfuri de deal. Din acestea, sătenii iau cărbuni aprinşi care să reaprindă focul din vară după ce pericolul va fi fost trecut. Tăciunii sunt ascunşi într-un nap scobit şi cioplit cu feţe înfricoşătoare, exact ca dovleacul contemporan.


Românii se distrează a l'americaine

Comercianţii autohtoni profită de Halloween: suvenirurile cu dovleac, vampiri şi alte kitsch-uri sunt la mare căutare. Există inclusiv magazine care închiriază costume, în general destul de asemănătoare. Ca atare, la avalanşa de petreceri şi baluri mascate din acest interval, şansele ca mai multe prinţese identice să se întâlnească este mare. Valabil şi pentru şambelani, vampiri, "draculi" sau ţigani. Tineri din toată ţara se costumează în vampiri sau fantome şi nu ezită să experimenteze odihna într-un sicriu. Sute de dovleci, lumânări şi sicrie, băuturile special servite în eprubete. Pentru cei mici, toată această agitaţie pare să aibă un farmec mai aparte, poate datorită inocenţei lor.

Păcat - spun cei mai mulţi - că nu ne străduim la fel şi pentru tradiţii autohtone. Puţini sunt copiii "de la oraş" care au auzit de tradiţia măştilor de Anul Nou, de pildă. Etnologii spun că Halloweenul este o modă care va trece, ea nu ajunge la sate şi, de fapt, satul românesc are propria sa "joacă de-a bostanii": toamna, la finalul muncilor agricole de peste an, se fac strigoi din bostani ciopliţi, cu lumânări. Obiceiul despre care vorbim este cu siguranţă mai vechi decât cel american.

2 comentarii: